Utánfutó vontatása

Tegnap egy ismerősöm azzal keresett meg, hogy bérelne egy utánfutót az építkezéséhez, de közben rájött arra, hogy fogalma sincs az ehhez kapcsolódó KRESZ szabályokhoz.

Beszélgessünk erről egy kicsit.

Annyit tisztázzunk mindjárt az elején, hogy most csak a “B” kategóriával vezethető utánfutókról fog szó esni, a nagy teherautós pótkocsikról nem.

Pont ezzel kezdeném, hogy egyáltalán milyen jogosítvány kell ahhoz, hogy egy személygépkocsi után köthessünk valamit.

Elég bonyolult a jogszabály ezért a paragrafus megemlítése után példákat is felhozok:

2. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez
„B” kategóriával vezethetők

 • A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett és gyártott gépjármű
 • Az előző pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg
 • Az első pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg

A második pontban leírt eset a könnyebb, hiszen itt adott egy un. könnyű pótkocsi 750 kg-ig, amit akár 3500 kg-os gépkocsival – például egy kistehergépkocsival – elvontathatunk. Így ebben az esetben az együttes megengedett legnagyobb össztömeg 4250 kg lehet.

A harmadik pont szerinti esetben már bonyolultabb a helyzet, hiszen a vonó jármű saját tömegére is, és a megengedett legnagyobb össztömegére is figyelni kell. Ráadásul ebben az esetben az együttes megengedett legnagyobb össztömeg 3500 kg-nál nagyobb nem lehet.
Így egy 1 tonnás pótkocsi egy kb. 1.5 tonnás vonójárművel elhúzható. (A “körülbelül” annak szól, hogy nagy valószínűséggel a saját tömege az 1 tonnát el fogja érni.)
A legnagyobb elméletileg lehetséges felépítmény egy 1.5 tonnás pótkocsiból és egy 1.5 tonna saját tömegű, 2.0 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsiból állhat.

 

Ha valaki ennél nagyobb járműszerelvényt szeretne vezetni, ahhoz B+E kategóriás jogosítványra lesz szüksége. Bővebben ki fogom még fejteni.

 

Fontos tudni, hogy un. “Kezdő vezető engedéllyel” gépjárműves járműszerelvény nem vezethető. Bővebben ki fogom még fejteni.

 

Utánfutó vontatás közben bizonyos KRESZ szabályokat másképpen kell alkalmazni. Összefoglalnám ezeket:

 

Sebesség:

Autópályán: 80 km/h

Autóúton: 70 km/h

Lakott területen kívül: 70 km/h

Lakott területen belül: 50 km/h

 

Bővebben ki fogom még fejteni.

Hozzászólások

 1. gt írta:

  Sajnos a jogszabály alkotói a megfogalmazásnál nem voltak maguknál.
  Életszerűtlen és balesetveszélyes ez az előírás (nem az előírás tényét vitatom)
  Autópályán beállok a külső sávba 80-nal, majd az összes kamionos minden lehetetlen helyzetben előzni fog, pedig 6-22-ig tiltva van nekik. Sokkal veszélyesebb, mint 90-100-al menni velük.
  Ehhez képest toltak már le 140-nél az autópályán utánfutós autóval.

  • Pető Attila írta:

   Tehergépkocsival, autóbuszokkal is “csak” 80 km/h a megengedett sebesség!
   Az egy dolog, hogy valóban a kamionosok lassúnak tartják ezt a tempót.

   Ugyanakkor tudni kell, hogy a pótkocsik, utánfutók műszaki paraméterei eleve csak alacsonyabb sebességre lettek tervezve. Persze ebben is van kivétel, egy két szuper lakókocsi esetében. De néha olyan összetákolt utánfutókat lehet látni, amiknek a 80 is sok!

   • Horváth Attila írta:

    Tisztelt Pető Attila!
    Az utánfutó paraméterei Magyarországon 80 km/h sebességet enged meg autopályákon,de ugyanazzal az utánfutóval Ausztriában 100km/h a megengedett sebesség.Miért?
    Az összetákolt rozoga utánfutókat is el kell vinni müszaki vizsgára és ott ki lehetne szürni öket!!!!!!!!!!!!!
    Végül is nem értek egyet Önnel hanem azzal aki megirta az igazat,hogy a teherautók gyorsabban közlekedhetnek mint a személyautok utánfutóval.
    Tisztelettel Attila

    • kiss istván írta:

     Tisztelt Aorváth ur!! én egy sharanal huztam egy trélert osztrákban kb 100km-es sebességgel és lefotoztak. Akkor lehet hosszra mértek és azt hitte a gép teherauto? köszönöm a válaszát

     • Jürgen írta:

      és igy is van,mivel ,,TRÉLER,,és nem egy max 750 Kg össz súlyú utánfutó.egy 750 Kg-s tragacsal meg engedett a 100 Km/h,úgy pályán mint lakott területen kivül

 2. Molnár Marcell írta:

  Sziasztok!
  Engem ezzel kapcsolatban az érdekelne, hogy mi a szabály az autószállító “kutya” esetében (kell-e forgalmi, lámpa, milyen tömegű autót lehet vele vontatni, stb.)? Több helyen is keresgéltem, ezzel kapcsolatban, de “mindenki mond mindent” megint. :S Szíves segítségetek előre is köszönöm! 😉

  • Pető Attila írta:

   Sajnos a KRESZ nem foglalkozik ezzel a témával. Érdemes lenne egy műszaki megvizsgáló állomást felkeresni, ahol a forgalmi engedélyeket érvényesítik, ott biztosan tudnának pontos felvilágosítást adni.

 3. Völfinger Béla írta:

  Jó napot!
  Mezőgazdasági vontatóval ( MTZ típus 3500 kg önsúly)) lassú járműre van vizsgáztatva lehet-e személygépkocsi utánfutóját hivatalosan vontatni? Válaszát előre is köszönöm!

 4. ardais írta:

  Jó napot!
  Nekem van egy Opel G strám
  érdekelne,hogy vontathatok vele egy 190 cm széles zárt utánfutót ami 750 össztömegű ráfutó fékes.
  Van-e valami széllesség korlátozás mivel a kocsiszekrénytől oldalra kinyúl. Két tükör közötti távolság is 190 cm.
  köszönöm válaszokat

 5. Ati írta:

  Sziasztok!

  Ezek a jogszabályok érdekesek, ugyanis egy 1300 kg összsúlyú lakókocsit nem vontathatok egy 2250 kg összsúlyú vontató járművel, viszont egy 2200 kg-ossal még igen. Biztos a gk vezetőjében van a hiba. Vagy nem??
  Üdv mindenkinek.

  • Pető Attila írta:

   Valahol meg kell húzni a határokat.
   Ha 3600 kg lenne, akkor felbukkanna egy 2350 kilós kérdés.

   Ez van, jelenleg a határ 3500 kg.

 6. Norbert írta:

  Sziasztok

  Nekem van egy 1500 kg ösztömegű trélerem/ ráfutófékes/ amit egy 1470 kg önsúlyú passatal húzok a vontatási rovatban 1490 kg szerepel /fékkel/ az ösztömege a passatnak 1990 kg ilyenkor mi van ? Szabály szerint 10 vagy 30 kg miatt nem húzhatom? A rendőr mit szól hozzá? Egyáltalán fogja érteni? Ja és ha veszek egy nagyobb autót aminek az ösztömege meg a saját sulya is nagyobb lessz akkor már kimentem a 3500 kg ból és igy már nem jó a B kategóriám.!

  • Pető Attila írta:

   Igen! Nagyobb jármű esetén B+E kategória lesz szükséges.
   A szabály ennyit ír, ez alapján számíthat ez a 30 kiló is. Lehet, hogy a rendőr nem lesz képben, de egy nem saját hibás baleset után lehet, hogy pont ezért nem fog fizetni a biztosító.

   Tudom, hogy kellemetlen, de valahol a jogszabályokban meg kell húzni a határt. Ha az szerepelne a paragrafusok között, hogy a vonó jármú önsúlya – 50 kiló lehet, akkor azok reklamálnának, akinél ez az érték -80…

 7. Tamás írta:

  Üdv!

  A kérdésem a következő lenne:
  2190kg önsúlyú Crafter, N1 kategória, 3500kg legnagyobb megengedett össztömeggel, húzhat-e 750kg legnagyobb megengedett össztömegű utánfutót, tachográf nélkül. Van-e szabályozás szempontjából jelentősége, hogy egy vagy két tengelyes az utánfutó, ill. ráfutófékes vagy sem?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Zoltán Tóth írta:

   Szevasz. ha az ossztomeg nem haladja meg a 3500 kg t akkor nem kell tachograf, 750 kg ig nincs szabalyozva hogy rafutofekes legyen e vagy sem, az teljesen mindegy hany tengelye van amig az ossztomeg nem haladja meg a 750kg t 🙂

 8. Lívia írta:

  Üdvözletem!
  Olyan kérdésem lenne, hogy a nevemen lévő személygépjárművel (melynek állandó és teljeskörű használatára édesapám részére szabályszerű meghatalmazást készítettünk) édesapám vontathatja-e a (forgalmi engedély szerint) saját nevén lévő utánfutót? Vagy ennek vontatására külön meghatalmazás szükségeltetik?
  Köszönettel: T.Lívia

 9. Uzi írta:

  Németországban egyes utánfutók 100 Km/h megengedett sebességre vannak vizsgáztatva, ezekre is érévnyes a 80 km/h-s autópályás korlátozás Mo-on?

  • speedline írta:

   Igen

  • Kovács István írta:

   Ha veszel egy autót ami képes 280Km / órával menni (utazó) . Szerinted Magyarországon lehet menni ennyivel.
   Válasz Igen. Csak rajtad kívűl senki se tudja meg. Ok?

 10. László 64 írta:

  Tanácsot szeretnék kérni: van egy síkplatós utánfutóm és szeretnék rászerelni egy teárdrop szerű kis felépítményt.
  Az utánfutón nem lenne semmi “átalakítás” , nincs 220 V, nincs gázüzemű berendezés.Évek óta sátraztunk, most
  egy stabilabb hálóhelyet szeretnénk. Az utánfutó teljesen új vizsgázott általános szállításra , könnyű szerkezetes.
  A súlyhatárokat is természetesen betartva és a többi kresz előírást is. Esetleg kihez fordulhatok tanácsért.

  • Pető Attila írta:

   A helyi NKH műszaki vizsgálóállomáson kellene ennek utána nézni!

  • Zoltán írta:

   Tisztelt Attila.Vásároltam Ausztriában egy szgk-t.Szeretném hazaszállítani trélerrel.Amivel vonatnám:1410 kg a saját tömege.Együttes tömeg 1920 kg.(forgalmi szerint).A szállítandó autó saját tömege:1190kg.Jogosítványom:B-C-E kategória.PÁV 1-2-3 ,Belföldi árufuvarozói,autómentő vizsga.Milyen autószállító trélert keressek hozzá hogy szabályosan haza tudjam hozni?Köszönöm megtisztelő válaszát.Zoltán.

 11. huszi írta:

  Üdv.Németországban,Ausztriában hétvégi kamionstop időben vontathatok-e 2.8 t össztömegű kisteherautóval 1.3 t össztömegű lakókocsit (egy tengelyes) CE jogsim van.Múltkor 2 tonnás trélert vontattam vele,plusz 40euroba került.

 12. Gábor írta:

  Üdvözlöm! Kérem segítsen! Jól értem, hogy B kategóriás jogosítvánnyal nem lehet autót szállítani utánfutóval, maximum kb. egy Daewoo Matizt? A szabály szerint az utánfutón álló autó esetében úgy kell számolnunk, mintha benne ülne öt ember a csomagjaikkal? Ugye tévedek?

 13. Pető Attila írta:

  Az utánfutó megengedett legnagyobb össztömege számít!
  Mivel erre akár zsákokat, akár egy másik autót is elhelyezhetsz, ezért jármű esetében a tényleges tömeget kell figyelembe venni!
  Daewoo Matiz esetében az utánfutó tömege legyen kb. 200 kg, a Matiz tényleges tömege üresen kb. 800 kg. Ha az utánfutó megengedett legnagyobb össztömege így 1000 kg, akkor ez elvontatható egy legalább 1000 kg saját tömegű vonó járművel B-vel. (Ennek a megengedett legnagyobb össztömege nem lehet nagyobb mint 2500 kg.)

 14. Hajnal János írta:

  Tisztelt Pető Úr!

  Elnézést, hogy hozzá nem értőként belekotyogok, de szerintem azon túlmenően, hogy a szabály is bután van fogalmazva, Ön téved egy ponton:

  “A legnagyobb elméletileg lehetséges felépítmény egy 1.5 tonnás pótkocsiból és egy 1.5 tonna saját tömegű, 2.0 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsiból állhat.”

  Az autóknak is vannak gyári vontatási táblái amik beletartoznak a kérdésbe, és egy 1.5T saját tömegű, és 2.0T össztömegű jármű kb nem is vontathat egyáltalán!
  Ugyanis a forgalmiba az az érték kerül bele (nagyon leegyszerűsítve) a ráfutófékkel vontatható mezőbe, ami a megengedett együttes tömeg és a terhelt tömeg (saját tömeg+utasok+csomagot) közötti különbség.

  Véleményem szerint itt az alábbi mondatban legrosszabb szándékkal is a vontató autó terhelt tömegét (utasok+csomagok+saját tömeg) + az utánfutó saját tömegét + a szállított autó saját vagy terhelt tömegét kell érteni. – vagyis a tényleges tömeget.

  “E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg”

  Remélem más is kifejti a véleményét ezzel kapcsolatosan, mert nagyon is érdekelne!

  Üdv.
  János

  • Pető Attila írta:

   Köszönöm a hozzászólást!
   A KRESZ-ben a megengedett legnagyobb össztömegről ezt írja a szabály:
   “az illetékes hatóság által meghatározott az a tömeg, amelyet a jármű össztömege nem haladhat meg”

   Való igaz, hogy az a fogalom, hogy “megengedett legnagyobb együttes össztömeg” így konkrétan nem szerepel a fogalom meghatározásban, ezért én úgy értelmeztem, hogy e meghatározás szempontjából a két jármű forgalmijába beírt megengedett össztömeg adódik össze.

   Egyébkéntis egy közúti ellenőrzésnél gyakorlatilag ez ellenőrizhető le a legkönnyebben. A tényleges össztömeg nehezen becsülhető meg.

   • Hajnal János írta:

    Köszönöm, hogy reagált!

    Először is elnézését kérem, mert az egyik fogalmat helytelenül használtam, viszont ettől függetlenül a felvetésem szerintem továbbra is jogos.
    De hogy konkrétabb példával éjek, linkelem az autóm forgalmijának első oldalát és a vontatási adattáblát.

    http://lefel.1-click.hu/legacy/tow.jpg
    http://lefel.1-click.hu/legacy/forgalmi.jpg

    Mivel nem tudom, hogy a képek meddig lesznek elérhetőek, ezért le is írom, hogy mások is értsék majd utólag:
    Az autó saját tömege 1545 Kg.
    Az együttes tömege (autó + rakomány+utasok) 1980Kg.
    A hatóság által engedélyezett fékezetlen (könnyű) vontatmány max 750Kg.
    A hatóság által engedélyezett fékezett (nehéz) vontatmány max 1800Kg. (ez persze csak az autóra vonatkozik, nem a B-s jogsira!)

    A vontatási adattáblája szerint a megengedett legnagyobb együttes tömege az autónak 3675Kg.

    Sokáig én sem tudtam, hogy honnan vette az NKH az 1800Kg-t, amikor én 2T-s vonófejet tetettem fel, de aztán rájöttem:
    Megengedett max nehéz vontatmány 1800Kg = megengedett legnagyobb össztömeg (3675Kg) – együttes tömeg (1875Kg).
    Az továbbra is jó kérdés, hogy a forgalmiba hogyan kerülhetett az 1980Kg.

    Viszont ha az Ön értelmezését veszem alapul, akkor ezzel az autóval B-s jogsival vagy max 750Kg-ig vontathatok fékezetlent, vagy pedig (minusz) -175Kg-ig fékezettet.

    Akkor most hogy is van ez? 🙂

    A példa egyébként már ott is sántít, hogy 2T-s megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű a vontatmánnyal együtt értelmezendő.
    Vagyis 2T-s össztömegű autó 1.5T saját tömeggel akkor vontathat 500Kg-t, ha nem ül benne senki.

    A “megengedett legnagyobb össztömeg” józan paraszti ésszel végiggondolva szerintem csakis szó szerint értelmezhető.
    Vagyis a járműszerelvény tényleges tömegét jelentheti csak.
    Amit való igaz, hogy nem triviális ott helyszínen megmérni, meg persze az is igaz, hogy a tisztelt hatóságunk előszeretettel szereti a szabályokat a számukra kényelmesebb módon értelmezni, főleg ha azzal pénzt tudnak beszedni….
    Ellenben pl: autó szállítása közben jobb esetben rendelkezésre áll 3db forgalmi (vontató, tréler, és szállított autó).
    Ezekből pedig sorban kiderül a 3 szükséges érték.
    Ha nincs ott a szállított autó forgalmija, akkor pedig lehetséges a vontató együttes tömege és a tréler együttes tömegével számolni.

    Továbbra is remélem, hogy mások is kifejtik a véleményüket a -szokás szerint idiótán- fogalmazott szabályainkról….

    • Pető Attila írta:

     Az a baj az idióta szabályokkal, hogy bárhol húzzuk meg a határt, mindig lesz, akinek az érdekeit sérti.
     Én egyébként nem látok akkora ellentmondást a számokban.
     A hatóság által engedélyezett fékezett (nehéz) vontatmány max 1800Kg-os tömege egy lehetséges maximumot jelent, lehet ennél kisebb utánfutó is, mondjuk egy 1500 kg-os, ami ebben az esetben beleférhet a max. 3500 kg-ba.

     Ezenfelül a legfontosabb! Lehetséges vontatni akkor is, ha a járműszerelvény együttes megengedett legnagyobb össztömege 3675Kg, csak ebben az esetben szükség lesz egy B+E jogosítványra!

     A tömeggel kapcsolatban egyébként a fogalmak így szerepelnek a KRESZ-ben:

     t) Sajáttömeg: üzemanyaggal feltöltött és a szükséges tartozékokkal (szerszám, pótkerék stb.) ellátott üres jármű tömege.

     u) Össztömeg: a jármű saját tömegének, valamint a rajta levő személyeknek, rakománynak és egyéb tárgyaknak az együttes tömege.

     v) Megengedett legnagyobb össztömeg: az illetékes hatóság által meghatározott az a tömeg, amelyet a jármű össztömege nem haladhat meg.

 15. Tamás írta:

  Üdv!

  A kérdésem a következő lenne:
  B kategóriával, 2190kg önsúlyú Crafter, N1 kategória, 3500kg legnagyobb megengedett össztömeggel, húzhat-e 750kg legnagyobb megengedett össztömegű utánfutót, tachográf nélkül a 4250kg-os legnagyobb megengedett össztömegen belül? Van-e szabályozás szempontjából jelentősége, hogy egy vagy két tengelyes az utánfutó, ill. ráfutófékes vagy sem?
  Előre is köszönöm válaszát!

 16. Laci írta:

  Én tréllert szeretnék vontatni Pl.vw Sharannal kel e hozzá E kat,köszönöm!!

 17. Zsuzsa írta:

  Mi a helyzet a lószállítókkal?
  B-kategóriával lehet húzni egyáltalán?
  Egyes lószállítók forgalmi engedélyében szerepel, hogy B-kategóriával vontatható, de ezzel a rendőr nem nagyon foglalkozik.
  Kész tortúra, hogy ha lovat kell szállítanom, meg kell fizetnem egy embert, akinek van B+E jogosítványa.

 18. Pető Attila írta:

  Valahol meg kell húzni egy határt, hiszen a nagyobb pótkocsik vontatásához érdemes tudni bizonyos ismeretanyagokat. Ezért találták ki a +E kategóriákat.
  Ha magasabb tömeget lehetne vontatni, amibe beleférne akár a ló, akár egy tréleren elhelyezett jármű, akkor is lenne akinek sértené az érdekeit, aki ennél nehezebb rakománnyal foglalkozik.

  Tehát még egyszer a szabály:

  B kategóriával vontatható a gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.

 19. Zoli írta:

  Üdv!

  Érdeklődnék, hogy a forgalmiban a vontatható (fékezett) mezőben ha 1200 kiló van, az a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömegére, vagy a pótkocsi összsúlyára vonatkozik-e? Tehát húzhatok-e 1500 kiló megengedett legnagyobb össztömegű, 350 kilós önsúlyú trélert, amin tegyük fel 200 kilós anyagot szállítok? Vagy elképzelhető, hogy ezt a 350 kilós futót még üresen sem húzhatom A-ból B-be?
  Köszönöm!

  • Norbert írta:

   Nem húzhatod!

   • Psimagan írta:

    Ha az autó saját súlya legalább 1500Kg és az autó legnagyobb megengedett össztömege max 2.000kg, akkor B-vel vontatható.

 20. József írta:

  Tisztelt Pető Attila!
  “TAMÁS” két alkalommal is, először 2013. 12. 19-én, majd 2014. 04.15-én kért Öntől választ kérdésére, amit mindkét esetben Ön elmulasztott megválaszolni, pedig a kérdés sokakat érdekel. Ezért én ismételten felteszem a kérdést, bízva válaszában!
  3,5 t-s megengedett legnagyobb öszz. tömegű, 2,1 t saját tömegű, zárt Peugeot Boxer 3.0 Hdi gépkocsival szeretnék utánfutót vontatni. Jogosítványom minden kategóriára kiterjed. Milyen súlyú pótkocsit vontathatok? Mi számít 2 tengelyesnek, van-e megkötés a tengelyek közötti távolságnak az utánfutón? Tachográf milyen súlytól, illetve milyen egyéb paraméterek megvalósulásától szükséges?
  Köszönöm megtisztelő válaszát!

  • Pető Attila írta:

   Elnézést, figyelmetlen voltam!

   A tachográffal kapcsolatos szabályozás így szól:
   “Nem kell tachográf a 7,5 tonna megengedett legnagyobb (együttes) össztömeget meg nem haladó gépjárművel (járműszerelvénnyel) a telephelytől számított 50 km sugarú körön belül végzett szállítás, amennyiben a járművet vezető személynek nem a járművezetés a főtevékenysége és a járművet vezető személy a munkája során használt anyagot, felszerelést vagy gépet szállítja.”

   Tehát nem pusztán a tömeg a lényeg, hanem a fentiek alapján leírt tevékenység is.

   Ha van +E kategóriás jogsid, akkor vontathatsz bármit, ami a vonó jármű forgalmijában engedélyezve van.
   Ha nincs +E kategóriád, akkor viszont vagy könnyű pótkocsit (750 kg-ig), vagy max. 1,4 t megengedett legnagyobb össztömegű utánfutót.

   Az egyik rendeletben ez a mondat szerepel:
   “Ha a két tengelyből álló tengelycsoportnál a szomszédos tengelyek egymástól mért távolsága 1,00 méternél kisebb, a két tengelyt – a megengedett tengelyterhelés szempontjából – egy tengelynek kell tekinteni…”

 21. Hegedüs Ákos írta:

  Kedves Attila!
  Jól értelmezem, hogy 750 kg össztömegű utánfutót, ami ráfutó fék nélküli, vontathatok egy 1020 össztömegű személygépkocsival?
  Köszönöm:
  Ákos

  • Ujvári László írta:

   Igen, ha a forgalmidban is 750kg össztömegű ráfutófék nélküli adat szerepel. 0 (0) Én az 1700kg-os Galaxymal is csak 700kg ráfutófék nélküli utánfutót húzhatok, (viszont 1800kg ráfutófék) így van egy megérzésem, hogy neked jó ha 500kg lesz.

 22. Jonas Krisztian írta:

  Üdvözlöm!

  Nekem van egy 2007-es évjáratú Suzuki Swift 1.3 92LE személygépkocsim.
  Szeretnék rá vonóhorgot. Érdekelne hogy mekkora az a legnagyobb tömeg ami vontatható vele.
  PL: Vontathatok-e autószállítót autóval? Ha igen mekkora a maximális tömeg?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Krisztián

 23. Török Gábor írta:

  Tisztelt Pető Attila!
  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz amire eddig senki nem tudott konkrét választ adni.A kérdésem a következő.Az autóm forgalmijában a vonóhorog vontatási adataihoz mindenhova 100 kg van írva.Ez lehet elírás is vagy az autómmal nem vontathatok mást csak egy babakocsi nagyságú utánfutót amire, ha ráteszek egy, teszem azt, egy zsák cementet már akkor is túlsúlyos utánfutót vontatok?Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel: Török Gábor

  • Ujvári László írta:

   Sajnos jól látod, az autód szinte semmit nem vontathat. Az ismerősöm pár éve akart venni egy Ford fiesta-t és az eladó mondta, hogy tudnak rá tenni horgot, de hasonló paramétereket vontathat, úgyhogy csak dísznek, vagy mechanikus tolatóradarnak használható, így inkább vett egy Renault clio-t.

 24. Ferenc írta:

  Tisztelt Attila!
  Érdeklődnék,hogy a B kategóriás jogosítvánnyal külföldön(Ausztria,Németország) is ugyanezekkel a feltételekkel vontathatok-e pótkocsit?1300kg össztömegű pótkocsiról lenne szó.
  Válaszát előre is köszönöm!

 25. Tamás írta:

  Tisztelt Pető Attila,

  2 tonna tömegű, 1,5 tonna terhelhetőségű teherautóval szeretnék vontatni egy 1300 kg össztömegű vontatmányt úgy, hogy a teherautó terhelhetőségét is teljesen kihasználom. Elég az E kategóriás jogosítvány a szerelvény vezetéséhez, vagy van más jogszabály is, amit be kell tartani? A vontatható tömeg és a teherautó tömege+terhelhetősége milyen összefüggésben van?

  Előre is köszönöm a válaszát.

 26. Türk Gábor írta:

  Tisztelt Pető Atilla!

  Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a tulajdonomban lévő Suzuki Ignis típusú személygépkocsi forgalmijában az önsúlya 955kg, megengedett legnagyobb össztömeg 1470 kg, és 350kg össztömegű fék nélküli utánfutót vontathatok. Ebben az esetben kell-e módisítanom az utánfutómat, aminek a megengedett legnagyobb össztömege 400 kg.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Türk Gábor

 27. Kovács István írta:

  Kérdés? Húzóm a fútóm nagyon megy. Hátulról fotóznak. Autópályán megyek. Tudom a 130Km/ órát útazóra(nem szabad). Gép tudja hogy húzók? A rendőr tudja,mert Ő ott ül és nézi a képet, csak nem érti :).
  Szóval a gép honnét tudja,hogy vontatott amit mér és 80Km felett szépen lefotóz? Bocs azt hittem eddig a napig,hogy
  90Km mehetek. Ezért a 100Km/ órát nem tartottam soknak. Ja szemből fotó nem látszik,hogy húzok vagy látszik?
  Betartom a kreszt. Nagyjából.

 28. soma98 írta:

  AZ a kérdésem hogy az ember meddig nem vontathat utánfutót kezdő jogsival?
  Illetve az lenne még a kérdésem hogy az igaz-e? Hogy ha ül az ember mellett egy olyan sofőr akinek x éve van jogsija akkor húzhat utánfutót úgy?

  • Pető Attila írta:

   Az első jogsi megszerzésétől 2 évig nem szabad járműszerelvénnyel közlekedni. Sem egyedül, sem kísérettel!

 29. Ildikó írta:

  Tisztelt Pető Attila,

  a kérdésem az lenne, hogy egy 35 fő szállítására alkalmas autóbusz milyen feltételekkel vontathat el olyan utánfutót, amelyre 35 db kerékpár van felerősítve. Nagyobb busz bérlése sem akadály, ha szükséges.
  Várom válaszát.

  Üdvözlettel:

  Ildikó

 30. Zoltan írta:

  Tisztelt Attila ,

  Angol jogositvannyal rendelkezem es a kinti torvenyek szerint ha 1997 Januar 1-e elott szereztem jogositvanyt akkor a megengedett legnagyobb osztomeg a vontato jarmu es a szerelveny egyuttesen 8250 kg lehet.
  Most magyarorszagrol szeretnek kivinni egy lakoautot kistherautoval es nem tudom hogy most a magyar vagy az angol torvenyek vonatkoznak e ram .

  Koszonom segitseget elore is

  Zoltan

  • Pető Attila írta:

   Jó kérdés…
   Nem akarok hülyeséget mondani, ezért javaslom, hogy írj az nkh.hu oldalon keresztül a közlekedési hatóságnak. Mindenképpen pontosan írd le nekik a kinti vezetői engedélyed fajtáját!

 31. Soós József írta:

  Tisztelt Attila!
  Külföldi rendszámú utánfutót vontathatom magyar autóval?

 32. Laszló írta:

  Mi határozza meg, hogy egy utánfutó egytengelyes vagy két tengelyes. Hol van a mértani határ? Mi alapján dől el?

  Választ előre is köszönöm.

  • Attila írta:

   Ez most komoly?
   Milyen mértani határ? Ha 1 sor kerék van, 1 tengelyes. Ha 2 sor kerék van, 2 tengelyes.

   • Pető Attila írta:

    Ha a tengelyek 60 centinél közelebb vannak egymáshoz – ikertengely – akkor az egynek minősül.

    • Ujvári László írta:

     Tisztelt Attila!
     Akkor ikertengelyes utánfutó vontatható B kategóriás jogosítvánnyal, természetesen a megengedett súlyhatárok melett? Válaszát előre is köszönöm! László

 33. Lajos49 írta:

  Tisztelt Attila!
  1350/2030 kg saját/együttes tömegű 1850 cm3 Ford Mondeom forgalmijában max 1300 kg ráfutófékes vontathato pótkocsi össztömeg szerepelt. Egy Ford weboldalon is hasonló érték található. A legutóbbi műszaki vizsgán azonban a fenti vontatható tömeget 1070 kg-ra csökkentették azért, mert a gépkocsi ajtajánál lévő információ szerint a gyártó által megengedett együttmozgó max. tömeg 3100 kg, így ebből levonva a 2030 kg-ot, csak 1070 kg adódik. Elolvasva néhány idevonatkozó hivatkozást, értem a jogszabályt, csak nem tartom teljesen jogosnak, mert az együttmozgó max. tömeget csak akkor érném el, ha 680 kg-al terhelném meg a gépkocsit. Ez persze előfordulhat, de akkor biztosan nem vontatnék.
  Várom véleményét a témában. Köszönettel: Lajos

 34. toth józsef írta:

  Tisztelt Attila! azt szeretném kérdezni,hogy a skoda fabia ön sulya 1095kg vontathatok vele olyan lakokocsit amelynek önsulya 800kg az ősszsulya 1000kg. válaszát előre is köszönöm

  • Psimagan írta:

   Igen, csak nem lehet nagyobb a tényleges súlya a lakókocsinak, mint ami a fékezett utánfutó rovatban van a fabia forgalmijában.

 35. Szenagabi írta:

  Sziasztok
  Olyan kerdesem lenne hogy:
  Van egy 1.7 opel astram 1055 kg es mi roncsderbyzunk minden évben. Van egy 1700-1800 kg-os roncsunk a szabályok szerint en az astraval ezt a gepet elrangathatom egy 1 tengelyes kb. 600 kg a trailer sulya. Ez kb. 3300-3400 kg lenne ösz visz .

 36. Tamas83 írta:

  Sziasztok!engem az érdekelne hogy van egy audi a4en es szoktam vele trelert huzni az erdekelne hogy mekkora sulyt tehetek a trelere a kocsi 1620kg a legnagyobb suly 3655kg a futo 500kg legnagyobb suly 2700kg van b-e kategoriam multkor a rendor kekeckedett vittem vele egy c corsat ami 950kg es azt monda hogy tulsulyban vagyok en mondam neki hogy nem mert vihetek 1400 kg jarmuvet de o ugy szamolt hogy mar 5t tartott en eroltettem neki hogy vigyen el lemeretni de nem akart csak magyarazta a matekot de a vegen elengedett arra szeretnek kerni benneteket hogy hogyis van ez az egesz mekkora sulyt tehetek ra hogy a bisztosurak megmyugodjanak elore is koszonom udv mindenkinek

  • Sanyi írta:

   Szeva!
   Látom nem mostani a kérdésed, de azért válaszolok. Teljesen mindegy mennyit teszel rá, még üresen sem húzhatod azt a trailert, hacsak nem minimum 2700kg a fékezett vontatása az A4-nek.

 37. sityu írta:

  Tisztelt Attila! azt szeretném kérdezni, ill a segitségét kérni,van egy lakokocsim, aminek az önsúlya 860 kg az össz súlya 1250 kg,
  a személy autóm ön súlya 1180kg az össz sulya 1700kg , vontatható súly pedig 900kg.
  Namár most a vontatmány 900 kg lehet max,a lakókocsinak menet közben csak önsúlya van, mivel menet közben nem szállíthatok benne személyt??!!!
  ebben az esetben hogyan kell értelmezni az össz ill,önsúlyt? lakókocsinál?
  vontathatom vagy nem?
  B,és C jogositványom van.

  • Pető Attila írta:

   Gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény vezethető B-vel, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét.
   A Te esetedben a lakókocsi megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a vontatójármű saját tömegét, tehát nem tudod csak +E kiegészítő jogsival vezetni.
   A szabály nem tényleges tömeget ír elő – ekkor lenne jelentősége, hogy üres vagy nem, hanem a bejegyzett megengedett legnagyobb össztömeget.

 38. Kis István írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Szeretném segítségét kérni, mert konkrét egyértelmű jogszabályt sajnos nem találtam arra vonatkozóan, hogy “B” jogosítvánnyal mennyi súlyt vontathatok. Könnyű pótkocsit 750kg-ig, viszont nehéz pótkocsit már 3500kg összsúlyig ami a gk+nehéz pót együttes súlya. A szomszédom hívta fel a figyelmemet, hogy súlyos összegekre büntethetnek, mert nincs “E” jogosítványom. Én úgy értelmezem a szabályokat, hogy 3500kg összsúlyig “B” kategóriás jogosítvánnyal vontathatok. A gépkocsi összsúlya 1890kg a lakókocsi összsúlya 900kg. Ha esetleg tudna segíteni az ügyben hogy jogszabályt vagy rendeletet hol találok, erre vonatkozóan ami egyértelmű, mert a szomszéd egy üveg borba fogadott velem, hogy neki van igaza. Nagyon remélem, hogy a lakókocsimat is húzhatom és még a fogadást is megnyerem.

  Előre is köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel: Kis István

  • Pető Attila írta:

   A lényeg ez:
   A pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladhatja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.

   Szerintem a gépkocsi saját tömege nagyobb mint 900 kiló, tehát szabályos a vontatás.

 39. Gabi írta:

  Tisztelettel szerintem nem jo ez a szabaly azert mert ezt a 3500 kg osszvordulot meg a lada korszakban slkotta az alkoto nemem van egy merci vitom az ossztomegem kb 2700 kg tehat en ezzel a biztonsagos autommal a 30 eves b jogsimmal csak egy 750 kg os konnyu potkocsit huzhatok viszont egy kissebb motorcsonakot ami 1000 kg os es rajta van egy 300 kg losfuton azt nem huzhatom de ugyanezt a csonakot ugyanezzel a futo val a b kat jogositvanyommal egy szakdt volkswagen passattal lehuzhatom mert az kb 1950 vagy 2000 kg ossztomegu tehat ez egy regi elavult torveny szerintem

 40. Nagy Zoltán írta:

  Üdv.
  Kérdésem lenne a témával kapcsolatban.
  A múlt héten egy autószállító utánfutót béreltem.Az én kisbuszom 2t húzhat max.Nem volt a kereskedésben a 2t tréler ezért azt mondták nyugodtan vigyem el a másikat aminek 2.5 tonna a megengedett össztömege.
  Kereskedő azt mondta,ha nem haladja meg a szállítmány és a futó össztömege a 2t-át akkor nem számít hogy 2.5t van a futó forgalmijába,és húzhatom az én kisbuszommal ami ugye 2t vontathat.
  Lehet rosszul tudom,de én mint ha úgy tanultam volna hogy a forgalmiban megengedett legnagyobb húzható össztömeg számít.És ha futó forgalmijába nagyobb a megengedett össztömeg mint a gépjármű forgalmijában ,akkor még üresen sem húzható az a futó.
  Választ előre is köszönöm.

  • Ujvári László írta:

   Szerintem is jól tudod, a kereskedő meg letojja, hogy húzhatod-e, csak vidd és fizess! (Tisztelet a kivételeknek.) Ha megbüntetett volna a rendőr biztosan csak meghúzta volna a vállát, vagy esetleg bocsánatot kér, de a bírságot biztosan nem fizette volna ki helyetted. 🙁

 41. Knap János írta:

  Az lenne a kérdésem, nekem van egy iveco 3510 duplakerekes B kategoriás kisteherautóm mit vontathatok vele B jogsival illetve B+E jogsival?

  • Pető Attila írta:

   B-s jogsival könnyű pótkocsit 750 kg-ig. B+E-vel pedig ennél nagyobbat is, amennyit a vonó járműbe max. bejegyezenek.

 42. Csaba írta:

  Üdvözlöm! Hiába elolvastam többször is de nem értem a logikáját annak hogy B kategória és könnyű pótkocsi össztömege 4250 kg lehet de ugyanakkor B+E kategóriával mért csak 3500 kg lehet ez az össztömeg? Ez aszt jelenti hogy ugyan avval a vonó járművel és könnyű pótkocsival több árút tudok elhozni mert 4250 kg lehet míg egy nagyobb nehéz pótkocsival csak 3500 kg lehet. Akkor miért nem lehet mind két járműszerelvénynél 4250 kg ?

  • Pető Attila írta:

   A BE kategóriához ez a pontos szabály:
   “B kategóriába tartozó vontató jármű és pótkocsi vagy félpótkocsi olyan szerelvénye, amelyben a pótkocsi vagy félpótkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot nem haladja meg.
   Azaz a maximális 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű vonójármű esetén az így kialakított járműszerelvény legnagyobb megengedett össztömege max. 7000 kg lehet.”

   • Csaba írta:

    Üdvözlöm! Nagyon köszönöm a gyors válaszát ami teljesen érthető és logikus csak a fenti harmadik bekezdésben lévő utalás zavar meg ( Az első pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg) mért csak 3500 kg-ot ad meg. Mért nem azt mondja ki hogy egy Max 3500 kg össztömegű járművel Max 3500 kg nehéz pótkocsit lehet vontatni ha az egyéb feltételeknek megfelel. Azt szeretném még megkérdezni hogy 750 kg felett a vontatmány csak fékezett lehet?

 43. Krissz írta:

  Üdvözlöm!

  Olyan kérdésem lenne,hogy nekem van egy X5 -ös BMW -m ami 2 tonna van rajta egy ugyancsak 2 tonnás horog,ezzel vontatni szeretnék egy 1200 kg-os lakókocsit ehhez elég a B-C kat vagy kell hozzá más is?

  Köszönöm Szépen!

 44. Gergő írta:

  Üdvözlöm,

  Abban az eetben ha B kategóriás jogosítvánnyal taileren autót szállítok és az össztömegem meghaladja a 3,5 tonnánát milyen büntetési tételre számíthatok?

  Köszönöm

  G.

 45. kiss istván írta:

  üdvözlöm!! sharan egyterüvel ausztriában mennyivel lehet huzni a trélert pályán? Mert engem 90nél villantottak Köszönöm a válaszát

  • Ujvári László írta:

   Moped Mofa Mopedauto 45 km / h 45 km / h – –
   Motorkerékpár autó 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű 50 km / h 100 km / h 100 km / h 130 km / h

   Cars 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű egy könnyű pótkocsi
   ( Class B) 50 km / h 100 km / h 100 km / h 100 km / h

   Cars 3500 kg megengedett legnagyobb tömeg minden pótkocsit , amelynek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a traktor saját tömege, ha az összeg a maximális bruttó súlya mindkét jármű 3500 kg ot meg nem haladó
   ( Class B) 50 km / h 80 km / h 100 km / h 100 km / h

   XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
   Szerintem ebbe tartozik ezért villant a vaku.
   Cars 3500 kg megengedett legnagyobb tömeg az összes pótkocsi , amelyek összhangban jóváhagyott technikai jóváhagyását erre a járműre ( class BE) 50 km / h 70 km / h 80 km / h 80 km / h
   XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

   Cars több mint 3500 kg megengedett legnagyobb tömeg – akkor is, ha a pótkocsi ki van húzva
   ( Class C) 50 km / h 70 km / h 80 km / h 80 km / h

   Forrás: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/6/Seite.063300.html

 46. Ujvári László írta:

  Tisztelt Attila!
  Ikertengelyes utánfutó vontatható B kategóriás jogosítvánnyal, természetesen a megengedett súlyhatárok melett? Válaszát előre is köszönöm! László

 47. Sinka Sándor írta:

  Tisztelt Attila!

  A kérdésem, hogy egy 695 kg szerepel a forgalmimban a fékezetlen O.2 mezőben. Vontathatok-e 750 kg-ra vizsgáztatott utánfutót, ha csak 600 kg össztömegig van megterhelve? Vagy a közúti igazoltatásnál a megengedett maximum össztömeget veszik figyelembe, nem pedig a valós terhelést?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  Sinka Sándor

  • Pető Attila írta:

   Mivel általában nincs lehetőség egy ellenőrzéskor a jármű tényléeges tömegének megmérésére, ezért mindig a megengedett össztömeg számít!

   • Sinka Sándor írta:

    Akkor ezek szerint minden közúti igazoltatásnál jó eséllyel megbüntethetnek, még akkor is, ha csak két szem almát szállítok…

 48. Ujvári László írta:

  Tisztelt Attila!
  Újra feltenném a kérdésem és remélem most már választ is kapok rá Öntől, amit előre is köszönök!
  Ikertengelyes utánfutó vontatható B kategóriás jogosítvánnyal, természetesen a megengedett súlyhatárok melett?
  Üdvözlettel:
  Ujvári László

 49. S.Zsolt írta:

  Üdvözlöm!
  Fontos lenne a válasz a kérdésre mert kedden vizsgázik a fotóm….
  Autó : Opel Vivaro 1.9
  Saját tömeg:1768 Kg
  Össztömeg: 2940 kg
  Ráfutófékkel vontathatóság: 2000 Kg
  Kérdés: a fenti példákat tekintve, akkor én most vontathatok B kategóriás jogosítvánnyal egy 1172 Kg-os össztömegű, fékezett utánfutót???? Ha nem akkor max milyen össztömegűt???
  Előre is köszönöm a gyors reagálást!
  Üdv.:Zsolt

  • Pető Attila írta:

   Nem vontatható B-vel, mivel a járműszerelvény megengedett együttes össztömege (2940+1172) meghaladja a 3,5 tonnát!
   Ezzel a gépjárművel max. 750 kg össztömegű utánfutó vontatható “B” vel.

   • S.Zsolt írta:

    Köszönöm a gyors válaszát! Hasznos volt az információ!

 50. Jani írta:

  Jármű

  részterheléssel történő üzemeltetésére van lehetőség, mivel a gépkocsi forgalmi engedélyében az általa vontatható tömeg van meghatározva, ami a pótkocsi mindenkori tényleges össztömege (a pótkocsi sajáttömege + a rakomány tömege), ez nem lehet több a forgalmi engedélyben szereplő vontatható tömegnél.

  Üdv. Ezt ezt egy oldalon találtam valós lehet ez?

 51. Frigyesi Ferenc írta:

  Üdv! Egy személygépkocsit hoznék haza németországból és a lehetőségeket keregélem.
  http://www.hasznaltauto.hu/potkocsi/egyedi/egyedi_autoszallito-10264653
  Ez egy olyan utánfutó aminek se rendszáma se papirja és az eladó szerint ez nem gond mert vontatási segédeszköz.
  Csak a 2 első kerék meg fel rá a hátsó az úton marad.
  Gondolom ekkor érvényes forgalmi kel a vontatott autóra. Milyen súlykorlátok vonatkoznak B kategória esetén.
  Köszönöm a választ előre is.

 52. Mulik Sandor írta:

  Üdvözlöm én azt szeretném kérdezni,hogy a Ford Focus kombi forgalmiában fék nélküli futo 690kg a fékezett 1200kgra van.Én pedig szeretnék vagy 750kg os fékezetlent vontatni vagy 1300kg ost vontatni mert idekint németben csak olyanokat találok ami nekem nagyságra megfelelne.Nemtudom esetleg ugy lehetcséges ha csak a müszakiban meghatározott kiloig terhelném? Elöre is köszönöm válaszát ha lehet minnél gyorsabb választ szeretnék mert szerdán este indulok magyarba 😉 Még egyszer köszönöm

 53. Zoltàn Magyar írta:

  Tisztelt Fòrumozòk! Ha a M. Sprinter legnagyobb megengedett össztömege 3500 kg. Vontathatò vele: max. 3500 kg megengedett össztömegű tandemes vontatmány pluszba, akkor a kettő együttes legnagyobb tömege 7000 kg. Milyen jogosìtvànyokkal vontathatò a jàrműszerelvèny? Pl. Üresen a kettő együtt valszeg nincs 3500 kg összesen. Ebben az esetben B plusz E kategòria. Kell-e hasznàlnom a digitàlis tachogràfot üresen menve? Megrakottan viszont C plusz E kell. Üresen kell-e venni hozzà Maut kèszülèket Ausztriàban, vagy sem ? Megrakottan mi a helyzet ? Akkor gondolom kell, mert 3,5 tonnànàl nagyobb jàrműszerelvèny lesz belőle. Magyarorszàgon mi a helyzet ezzel a jàrműszerelvènnyel? 3,5 tonna feletti jàrműszerelvènybe kötelező a tachogràf beèpìtèse is. Mi van akkor, ha a vonòjàrműben nincs beèpìtve, de elvileg vontathat… ? Ha magàn cèlra (pl. költözès) hasznàlom a jàrműszerelvènyt, kell-e hivatàsos sofőrös jogosìtvàny (5 èvente megùjìtandò tovàbbkèpzéssel), vagy elèg, ha van C plusz E kategòriàs jogosìtvàny.. ?! Mi a helyzet Ausztriàban; Magyarorszàgon ezügyben? Kèrdèseimre vàlaszát ezùton is köszönöm.

  • Slampi írta:

   A BE kategóriához ez a pontos szabály:
   “B kategóriába tartozó vontató jármű és pótkocsi vagy félpótkocsi olyan szerelvénye, amelyben a pótkocsi vagy félpótkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot nem haladja meg.
   Azaz a maximális 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű vonójármű esetén az így kialakított járműszerelvény legnagyobb megengedett össztömege max. 7000 kg lehet.”

 54. Durango írta:

  Tisztelt Hozzáértők!

  a terepjáróm önsúlya 2301kg, az összsúlya 2910kg, a hajóutánfutó önsúlya 4 50kg, arajta lévő hajóé 1700kg.
  Most akkor mi van? Lehet vele közlekedni vagy gyújtsam fel? Mit írnak rá a bürokrata f*sszopások?

 55. Zoltan írta:

  Tisztelt Peto Attila
  Van egy 2700 kg oszsuju furgonom,forgalmiban megengedett maximalis vontathato( fekezett) osztomeg 2000 kg.
  A kerdesem,mekkora maximalis osztomeget huzhatok? (2000 kg ,vagy 2700 kg)
  Elore is koszonom a gyors reagalasat!

  Tisztelettel: M. Zoltan

 56. Molnár Ferenc írta:

  Tiszteletem.
  Olvasgattam pár kérdést, és választ, de erre nem találtam megoldást. Nekem van Mezőgazdasági vontatóra és plusz 2 db nehézpótra jogosítványom. Ha a mezőgazdasági vontatóval húzhatok kettő darab nehézpótot, akkor a B-s jogosítvánnyal miért kell megszerezni az E kategóriát külön?

  • Pető Attila írta:

   Viszonylag egyszerű a magyarázat, bár ez inkább jogi dolog.
   A mezőgazdasági vonatós jogsi egy nemzeti kategória, amely csak itthon érvényes, és csak traktorra.
   Míg a B+E kategória egy nemzetközi kategória. A kettő nem kompatibilis egymással…

 57. Zoltan írta:

  Mivel,hogy nem kaptam valaszt a kerdesemre megkerdezem ,nagyon hulyet kerdeztem es nem melto valaszra vagy nincs valasz a kerdesemre? Nem egyertelmu a szamomra,hogy mekkora a maximalis suj amit huzhatok. Amit errol olvastam,igazabol csak megzavart. Ha valaki elmagyarazna megkoszonom.

 58. Daniel Vida írta:

  Sziasztok,

  Olyan kerdesem lenne ha angliaban veszek egy lakokocsit es azt egy magyar rendszamos autoval szerentem huzni akkor hogyan tudom ezt legalaisan megtenni illetetve kell e ideiglenes rendszam ha igen akkor ezek hogyan szerezhetok be? Angliaban ugyanis a konnyu vontatmany es a lakokocsik is az auto rendszamat kapjak nrm ugy mint magyarorszagon. Remelem ebben tud valaki segiteni. Valaszokat elore is koszonom
  Amugy csak angliabol huznam Budapestre nem rendszeres hasznalat lenne.
  Koszi
  Udv
  Dani

 59. Nikolett írta:

  Kedves Attila!
  Van egy 1535 kg onsulyu szgk, 2245 kg osszsuly. Vontathatok 1500 kg osszsulyu potkocsit, ha az szgk-ban csak en ulok? Igy a szgk sulya 1560 kg + poktkocsi 1500 kg, ez nem eri el a 3500 kg-ot ugye. Iyen esetben is a szgk osszsulyat szamoljak (2245 kg), ha az nincs kihasznalva?
  Koszonom valaszat

 60. Dustman75 írta:

  Tisztelt Attila!

  Van egy Fiat Ducato 3,5t-ás ponyvás a cégben. Bővíteni szeretnénk a szállítási kapacitásunkat, és elgondolkodtunk egy nehéz szintén 3,5t-ás pótkocsin.

  Az előző hozzászólásokból kiszűrtem, hogy ez nem lehet ráfutófékes.

  Azonban találtam olyan információt (de nem teljesen biztos a forrás) is, hogy ahhoz, hogy azt B+E-vel hajtani lehessen, kell tachográf is az autóba. (Itt a fuvarozási törvényre hivatkoztak, de abban nem leltem ilyet.)
  Érdekes lehet még, hogy nem bérfuvarozásról van szó, hanem a cég saját termékeit szállítjuk/szállítanánk ilyen formában.

  Érdeklődnék, hogy a fent említett kombináció járható-e. Ha nem milyen módosításokkal kivitelezhető.

  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

 61. Laci 74 írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Elég figyelmesen olvasgattam a kérdéseket és válaszokat is, de azért feltenném kérdésemet én is.
  Adott egy Seat Alhambra saját tömeg 1591 Kg, össztömeg 2430 kg. Szeretnék trélert húzni vele, és találtam is egy jópofának tűnőt, de nem tudom használhatnám-e. A kiszemelt futó 1 tengelyes , saját tömege 400 kg, össztömege 1800 kg. Bés C kategóriás jogosítványom van.
  Amennyiben az úton megállítanak a rendőr a két forgalmiban megtalálható össztömeget fogja nézni (2430 kg+1800 kg = 4230 kg ), vagy esetleg a Vontató saját tömege + utánfutó tömegét+ szállított autó saját tömegét (1591 kg+ 400 kg + 1200 kg = 3191 kg) ?
  Az én helyzetemben ahogy olvastam a szabályokat, nem sok esélyem van, hogy utánfutón autót szállíthassak, ha az autóm össztömegét számolják 🙁 A 2430 kg össztömeghez hiába van 2T-s vonóhorog, max 1070 kg-ot húzhatok?
  Ezt azért furcsállom, mert sok embert látok hasonló hasonló kocsikkal trélert húzogatni. Ők valószínűleg B+E vagy C+E kategóriával tehetik ezt meg?
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
  Üdvözlettel
  Laci

 62. Sándor írta:

  Kedves Pető Attila!
  Adott egy 1.4 -es focus 1065,1585 és 2525 kg adatokkal.
  a forgalmiba 500 illetve 940 kg vontathatóságot jegyeztek be.
  1400 kg vonóhorog van felszerelve, 75 kg és 7,63 kN értékekkel.
  a 940 kg értem, viszont az 500 kg hogyan jött ki az illetékes hatóságnak?
  a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 21.§ (3) bekezdése alapján “Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegének a felét.”
  ha én számolok akkor az jön ki, hogy 1065+68_1133/2 az annyi, mint 566,5 kg
  Köszönöm válaszát!

 63. Zsolt1001 írta:

  Tisztelt Fórumozók! Végigolvasva a fenti kérdéseket és értékes válaszokat, egy fontos dologra nem találtam információt,pedig szerintem sokunkat érdekelne.Adott egy 2100 kg ösztömegű személygépkocsi 2000 kg ösztömegű trélert vontathat,forgalmi szerint. A szükséges “E” jogsi is adott hozzá.Elindulhatok nyugodt szívvel pl Németországba egy kiszemelt autóért? A fentiekből az derül ki számomra hogy csak 50 km belül mozoghatok vele, mert afelett tachográf szükséges.Jól gondolom, vagy van rá vmi szabály ami felmentést ad? Elöre is köszönöm a választ!