Ütközés szirénázó mentőautóval

A kérdést feltette: Garamvölgyi Gyula

Tisztelt Pető Attila!

A Duna utcából kanyarodtam ki az Ady E. utra. A kanyarodás után észleltem, hogy valahol szirénázik egy mentő. Lassítottam és lehúzódtam az útpadkához. / a többi autó is/ Ezután a bal visszapillantóban észleltem, hogy nagy sebességgel jön a mentő hátulról a két forgalmi sáv között.
A papírgyári kijáróba érve észleltem, hogy a mentő egyenesen felém jön hátulról. Nem léptem a fékre.
Motorfékkel tovább lassítottam, és amikor már majdnem álltam, kicsit balról, hátulról bélém rohant a mentő. Megsérült a bal sárvédőm, a bal hátsó ajtóm és leszakadt a bal visszapillantó, mert ütközés után a mentő még szorosan mellettem haladva megelőzött. A mentő jobb eleje sérült.

A mentős kb 100-al ment. Arra hivatkozott, hogy ő mehet bármennyivel, vizes volt az út ezért nem tudott jól fékezni, nem akart a középen lévő járdaszigetnek menni és az volt a baj, hogy nem álltam meg.

Ön szerint ki volt a hibás?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Ha a KRESZ-t szó szerint veszem, akkor mindketten hibásak vagytok.

Te azért, mert nem biztosítottál szabad utat a megkülönbözető jelzéseit használó jármű részére, a mentő pedig azért, mert nem törekedett a baleset megakadályozására, amely a jelzések használata mellett is fontos kötelezettsége egy ilyen járműnek.

Az igazság persze ennél jóval árnyaltabb. Mert vajon a mentős miért szaladt beléd? Nyilván nem szándékosan. Elvileg jól képzett sofőrök vezethetnek csak ilyen járművet. Ha viszont amire hivatkozott, azt tanuk előtt vagy papíron elismerte, akkor számára nem túl szerencsés a helyzet.

Ugyanakkor azt is vizsgálni kell ilyen esetben, hogy te tudtál volna még valamit tenni annak érdekébe, hogy a menőautó akadálytalanul tovább tudjon haladni.

Ezt csak te tudhatod, hogy például lett volna lehetőséged még tovább, akár a járdaszigetre felhajtva utat biztosítani számára.