Vadveszély

A kérdést feltette: Arnold

Meddig tart a vadveszély jelző tábla hatálya akkor ha nincs alatta megjelölve konkrét távolság (pl 2000m )
Ugye a vadveszély tábla egy veszélyt jelző tábla ezért ennek nincs feloldó táblája, és én úgy tudom, hogy az útkereszteződés sem oldja fel. Tehát ha ki van téve ez a tábla akkor elvileg “végtelen távolságra” szól/érvényes, mivel ezt nem szünteti meg semmi sem?

Tudom, hogy ez elég bután hangzik, de átnézve a jogszabályokat és egy rendőrrel is beszélve, még mindig nem találtam meg erre a kérdésre a választ.

Szerintem addig tart ennek a táblának a hatálya amíg az erdős, bokros terület tart(de az csak az én elméletem), hiszen amiatt tették ki, de mi van ha egy kb 50 m tiszta szakasz után és ez után újra bokros rész.

Bár nem lehet belelátni sem annak a fejébe aki kitette a táblát (közútkezelő), sem annak aki a jogszabályt hozta.
Remélem érthető a kérdésem.
A válaszokat előre is köszönöm!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Teljesen jogos a felvetésed, és valóban az lenne a legkorrektebb, ha a tábla alatt minden esetben szerepelne egy távolság érték.Tudni kell, hogy a veszélyt jelző táblákat – piros háromszögű jelzések – a veszély előtt bizonyos távolsággal helyezek el, hogy időben észlelni lehessen azokat.
Ez az érték autópályán 250-500 méter, lakott területen kívül egyéb úton 150-250 méter, lakott területen 50-100 méter.

A veszélyek zöme egy viszonylag rövid szakaszra érvényes. Ahol a kanyar található, ahol kerékpárosok útját vezetik át, ahol a vasúti átjáró van, és hasonlók.
De bizonyos veszélyek értelemszerűen hosszabb távon is fennállhatnak, például az egyenetlen úttest, vagy a csúszós útburkolat.

A közúti jelzőtáblák elhelyezéséről szóló jogszabály egyébként akkor teszi kötelezővé a veszélyes útszakasz hosszának megjelölését, ha a veszély több mint 100 méteren keresztül fennáll.

Hozzászólások

 1. Zsolt írta:

  Az előző kérdező azt írja, hogy tudomása szerint a veszélyt jelző táblákat nem oldja fel az útkereszteződés.

  Akkor a feltett kérdéshez kapcsolódva megkérdezném a szakembereket:
  Mi a helyzet abban az esetben – és ez vonatkozik bármely veszélyt jelző táblára, még arra is amely távolságadatot tartalmazó kiegészítő táblácskával is el van látva, – hogy ha a kihelyezett tábla után pl. 50 méterre van egy útkereszteződés és nincs megismételve a tábla.

  Honnan tudja meg a “felkanyarodó ” autós, hogy az ott lévő útszakasz valamilyen szempontból veszélyes?

  Itt felénk a Dél-alföldön több olyan útszakasz is van, ahol a “Vadveszély” táblák alatt ott van a veszély hosszúságát jelölő kiegészítő tábla. Igen ám, de ezeken az utakon a kiegészítő táblán jelölt – mondjuk 3 km alatt – több becsatlakozó út is van. Ha valaki egy ilyen útról hajt fel a veszélyeztetett szakaszra és vadkárt szenved, akkor szerintem joggal hivatkozhat arra, hogy nem tudott a veszélyt jelző tábláról. Ez pedig a kár viselése szempontjából egyáltalán nem mindegy.