Várakozás a füvön

A kérdést feltette: János

A mai (02.06.) Klubrádió műsorban volt egy kérdés, hogy lehet-e várakozni az utcán valaki által füvesített részen. Azt válaszolta, hogy nem, mert az nem úttest és arra biztatta a kérdezőt, hogy jelentse fel az illetőt.
Azt elfogadom, hogy az úttesten kell parkolni. De azzal nem értek egyet, hogy attól, mert fű van valahol, attól az már biztosan nem úttest. Nyilván nem aszfaltos, járdás utcáról van szó, hanem olyanról, ahol én is lakom. Nincsen aszfalt, se járda.
Az út szélén sok helyen csak vadul nő a növény, ami helyenként fűszerű és nyáron többen nyírják. Ezeken a helyeken is megállnak az autók, mert más lehetőség nincs is.
Van, ahol a háziak füvesítették az utca házuk előtti részét, esetleg be is kerítették.Szerintem az utca nem a háziak tulajdona, hanem közterület, így nem keríthetnék be és attól, hogy nem vad fű van ott, hanem odaszórtak fűmagot, attól még továbbra is az utca része és mivel járda nincsen, ezért az úttest része, így akárki parkolhat ott.

Ez a része már nem KRESZ probléma. Kíváncsi vagyok a véleményére.

 

Köszönettel.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Való igaz, hogy a felvetett téma nem csak KRESZ probléma, és mind az autósoknak, mind a “zöldesítőknek” némileg illene egymáshoz alkalmazkodniuk.Én is csak annyit tudok, hogy pontosítom azt, amit a KRESZ, mint jogszabály leír, de persze ezen is lehet vitatkozni, hogy jó-e a jogszabály, hiszen a mai nem könnyű parkolási gondok közepette lehetne rugalmasabban is elvárásokat megfogalmazni.

A KRESZ ennyit ír:
“Járművel megállni csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.”
Tehát a megállást a szabály az úttestre írja elő, azaz az útnak azon részére, amely a közúti járművek közlekedésére szolgáló terület.
Igaz, hogy ez aszfalt nélküli úton nem annyira egyértelműen meghatározható, de amiről te is említést teszel, hogy “Az út szélén sok helyen csak vadul nő a növény, ami helyenként fűszerű és nyáron többen nyírják.”, az szerintem nem tekinthető úttestnek. Hiszen nem ezen a területen zajlik a járműforgalom.

De ezt csak a jogszabályt tisztelő énem mondja, hiszen semmi kivetni valót nem találok én sem abban, hogy ezeken a “senkiföldeken” jármű tartózkodjon.

Hozzászólások

  1. László írta:

    Nálunk is probléma ez a helyzet , szomszédban albérlők vannak és mindig olyanok akiknek nem számít hogy néz ki az utca , csak “Nagyvérű gépe ,, elférjen mert beállni az udvarra sajna nem ehhez a méretűekhez építették a kapubeállót.
    Az utcán vannak a kerítés és az úttest között fák.Ezekről a fákról CSAK úgy letörik mindig egy két ág,lassan úgy néz ki mint ónőseső által vert erdő .
    Persze ŐK nem voltak.
    Kérdezem mit lehet tenni? Mert, mert azért Ne mi költözzük el ,vagy veszekedjük állandóan a szomszéddal/ fő bérló,albérlő -vel.