Várakozni tilos?

A kérdést feltette: Kardos János

Az alábbi problémával szembesültem a mai napon:
Kőbányán a Zsivaj utcai rendelőintézetbe vittem a fiamat orvoshoz. Az utca bal oldalán merőlegesen parkolóhelyek találhatók. Az egyik ilyen parkolóhelyre álltam be. Az utcán záróvonal nem volt, így fentről beállhattam úgy, hogy balra nagyívben kanyarodtam be a parkolóhelyre.

Az orvosi vizsgálat után meglepődve tapasztaltam, hogy a közterület felügyelet 10 ezer Forintos büntetést szabott ki, mivel várakozni tilos jelzésben parkoltam (kivéve egészségügy, ill. mentők). Az útburkolatra semmilyen jelzés nincs felfestve, hogy azok a helyek fenn vannak tartva. A táblát abból kifolyólag nem láttam, mivel nem az Ónodi köz felöl közelítettem meg az utcát.

Nekem kötelességem elsétálni az utca elejére ilyen esetben??? Nem szükséges útburkolati jellel felfesteni, hogy arra a helyre tilos parkolni?
Tisztelt Cím, amennyiben tudnak, kérem segítsenek, hogy Önök szerint jogos volt-e a büntetés.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Megértem, hogy bosszankodsz az eljárás miatt, de ugyanakkor a KRESZ sorait nézve sajnos jogos a büntetés.
A szabály előírja, hogy a közúti jelzőtáblákat jobb oldalon kell elhelyezni, és azok érvényesek ránk. Tehát az általad leírt parkolóhely helyesen lett kitáblázva.
Az útburkolati jel nem előírás. Bár valóban sok esetben nagy segítség lehetne. De például, ha esik a hó, akkor eleve nem észlelhetőek.Mindezeken felül, ha olyan forgalmi manővert végzel, amivel átkerülsz a menetirány szerinti bal oldalra, akkor célszerű tájékozódni a szemből érvényes közlekedési táblákról.
Igen! Ebben az esetben muszáj elsétálnod a következő kereszteződésig, hasonlóan, mintha megfordulnál az úton!

Szólj hozzá te is!

*