Záróvonal átléphetősége

A kérdést feltette: Zentai István

Kérdésem a záróvonallal illetve a forgalom elől elzárt területtel kapcsolatos.

Ha egy műszaki hibás, vagy más okból az úton áll egy jármű, vagy más akadály van előttem, hogy járok el helyesen? Átléphetem a kikerüléshez a záróvonalat, illetve ráhajthatok e a forgalom elől elzárt területre ha semmi más módon nem lehetséges a kikerülés?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A KRESZ-ben megfogalmazott szabályok között létezik egyfajta fontossági sorrend. Például egy baleset megakadályozása alapvető kötelessége minden közlekedőnek, még azon az áron is, ha ezzel egy vagy több szabályt megsértünk.

Ugyanez a helyzet olyan esetben, amikor a forgalomban valamilyen előre nem kiszámítható, rendkívüli helyzet adódik. Például műszaki hibás, vagy balesetet elszenvedett járművekkel találkozhatunk. Ebben az esetben a közlekedés folyamatosságát esetenként csak úgy lehet biztosítani, hogy közben némely paragrafust megsértünk. Például fel kell hajtanunk a járdára, vagy autópályán csak a leállósávon tudunk haladni.
És ilyen eset, amikor az úttesten záróvonal került felfestésre.Természetesen a szabály rögzíti a záróvonal átléphetetlenségét, amelyet normál közlekedési körülmények között be is kell tartani. De rendkívüli esetekben már áthágható a szabály, enélkül megállna az élet.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ha egy ilyen egyedi esetben a záróvonal átlépésével balesetet okozunk, akkor annak a felelősségét viselnünk kell.

A KRESZ-hez fűzött magyarázatban ez így szerepel:
“A záróvonal egyéb esetben csak végszükségi helyzetben (pl. elromlott jármű kikerülése, baleseti veszély elhárítása) léphető át, ilyenkor is a megfelelő biztonsági intézkedések (pl. alkalmi irányító személy állítása) mellett.”